Ярий ячмінь

Ярий ячмінь - важлива продовольча, кормова і технічна культура. З його зерна готують перлову і ячну крупу, а також борошно, яку при необхідності в кількості 20-25% можна домішувати до житнього або пшеничного.

У зерні міститься в середньому 12% білка, 5,5 - клітковини, 64,6 - безазотистих екстрактивних речовин, 2,1-жиру, 13 - води, 2,8% - золи.

Ярий ячмінь використовується для відгодівлі свиней, а в південних районах країни, де не обробляють овес, - для годівлі коней (1 кг зерна містить 1,2 кормової одиниці). Ця культура дає сировину для пивоварної та спиртокуріння промисловості. Для приготування пивного солоду особливо цінуються дворядні ячмені з великим, вирівняним зерном зниженою Плівчастий (8-10%) і високою енергією проростання (95% на 4-й день пророщування).