Соняшникова олія

Соняшникова олія являє собою продукт рослинного походження, що отримується з насіння соняшнику. Соняшникова олія має специфічним приємним запахом і смаком. Залежно від ступеня очищення все продаване масло розділяється на нерафіновану і рафіновану (оброблене). Нерафінована олія піддається лише фільтрації для усунення механічних домішок, при цьому всі біологічно цінні компоненти зберігаються. Це найкорисніший вид соняшникової олії з характерним терпким запахом і темної, насиченою забарвленням.

Рафінована (очищене) масло піддається гідратації і нейтралізації, дезодарірованію, відбілюванню і виморожування. У результаті з масла усуваються залишки важких металів, пестицидів, інших шкідливих домішок, а також вільні жирні кислоти, які є причиною диму при смаженні на сковороді. Однак поряд з непотрібними домішками видаляються і цінні біологічні компоненти: фосфатиди, токофероли, природні вітаміни.

Рафінована соняшникова олія ідеально підходить для приготування смажених і тушкованих страв, використовується при приготуванні соусів, майонезів, придатне для випічки, оскільки не дає гіркого присмаку і різкого запаху. А ось свіжі салати краще заправляти «справжнім», нерафінованою олією, стовідсотково зберіг в собі всі цінні біологічні речовини і природні вітаміни. Крім того, крім користі, нерафінована олія надає багатьом салатам оригінальний яскравий смак.