Озима пшениця

Озима пшениця є однією з найпоширеніших найважливіших продовольчих культур на земній кулі, цінність, зерна якої визначається високим вмістом білка, жиру, вуглеводів і т.д.

За вмістом білка озима пшениця перевершує всі зернові. Пшеничне борошно широко використовується в хлібопеченні, кондитерській промисловості, сильні і тверді сорти пшениці використовують для виробництва якісного хліба, макаронних виробів, манної крупи і т.д. Для хлібопечення потрібно зерно з вмістом білка - 14-15%, для виготовлення макаронних виробів - 17-18%. Із зерна отримують спирт, крохмаль і ін. Відходи борошномельної та спиртової промисловості є цінним поживним кормом для тварин, грубі (солома, полова) мають велику кормову цінність: 10кг. соломи - 0,5кг протеїну, 20-22 корм.ед.