Кукурудза

Кукурудза - високоросла однорічна трав'яниста рослина, що досягає висоти 3 м. Кукурудзу вирощують для отримання качанів з їстівними зернами. Є найважливішим зерном після пшениці і рису.

Кукурудза - одна з найважливіших зернових і кормових культур. Зерно кукурудзи відрізняється високими кормовими достоїнствами. У ньому міститься близько 10,5% білків, 66% безазотистих екстрактивних речовин, 6,5% жиру, 1,5% золи, 2,5% клітковини, 14-15% води, а також вітаміни.

Зерно кукурудзи служить концентрованим кормом для всіх сільськогосподарських тварин. Поживна цінність 1 кг зерна відповідає 1,34 кормової одиниці і містить 78г перетравного протеїну.

Зерно кукурудзи багате жиром і крохмалем. У желтозерних сортах більше провітаміну А. Кукурудзяне борошно через малу вмісту клейковини для хлібопечення непридатна, але як домішка до пшеничного та житнього борошні з успіхом використовується для випічки хліба і виготовлення кондитерських виробів.

Із зерна кукурудзи виробляють кілька сортів крупи (вихід її до 64%), крохмаль, патоку, пиво, спирт, синтетичний каучук, цукровий сироп, кукурудзяні пластівці і багато інших продуктів.